Sunday, June 06, 2010

Martyyripappi julistettiin autuaaksi Varsovassa

Tänä sunnuntaina yli 120 000 puolalaista pyhiinvaeltajaa kokoontui Varsovan Piłsudski-aukiolle marttyyripappi Jerzy Popiełuszkon autuaaksi julistamisen messuun, jossa paavin lähettiläs arkkipiispa Angelo Amato luki julistuksen. Kirjoitin juhlan alla artikkelin Popiełuszkosta ja lähetin eri lehtiin, mutta se ei kiinnostanut. Julkaisen jutun nyt tässä.

x x x

Kesäkuun 6. päivänä Varsovan Piłsudski-aukiolle kokoontuvat jälleen väkijoukot kuten huhtikuussa Smolenskin lentoturman jälkeen. Tällä kertaa tunnelmat eivät ole murheelliset, sillä nyt juhlistetaan marttyyripappi Jerzy Popiełuszkon (1947-1984) autuaaksi julistamista.

Jerzy Popiełuszko syntyi itäpuolalaiseen talonpoikaisperheeseen. Hän opiskeli Varsovan pappisseminaarissa ja hänet vihittiin 1972 papiksi. Popiełuszko toimi pappina eri seurakunnissa ennen nimitystään Varsovan Soloborzin työläisalueella sijaitsevan Pyhän Stanisław Kostkan kirkon papiksi. Hän toimi myös koko Varsovan terveydenhoitohenkilökunnan kappalaisena. Isä Jerzyn terveys oli huono ja häneltä edellytettiin vain puolipäivätoimista viranhoitoa. Elokuussa 1980 Puolan työväestö aloitti Gdanskin Leninin telakan johdolla yleislakon, joka pakotti viranomaiset tunnustamaan vapaan ammattiyhdistysliikkeen. Syntyi Lech Wałesan johtama NSZZ Solidarność, johon ennen pitkää järjestäytyi 10 miljoonaa ihmistä . Elokuussa myös Varsovan terästyöläiset menivät lakkoon ja valtasivat tehtaansa. Työläisten lähetystö pyysi Puolan kirkon primakselta Stefan Wyszyńskiltä pappia, joka voisi toimittaa tehtaassa sunnuntaimessun. Valinta päätyi isä Jerzyyn, joka saavutti työläisten kunnioituksen toimessaan.

Kommunisteille elokuun 1980 sopimus oli vain taktinen vetäytyminen ja joulukuun 13. päivä 1981 pääministerinä ja puoluejohtajana toiminut kenraali Wojciech Jaruzelski julisti maahan sotatilan, jonka yhteydessä Solidarność ja muut riippumattomat järjestöt kiellettiin, ainakin sata ihmistä surmattiin ja tuhansia vangittiin. Jerzy Popiełuszkon yhteys työläisiin säilyi ja seuraavina vuosina hän osallistui vangittujen oikeudenkäynteihin yhdessä heidän perheidensä kanssa. Hänen ansiostaan Pyhän S. Kostkan kirkosta tuli myös hyväntekeväisyyden keskus, josta jaettiin ulkomailta tuotuja avustuspaketteja. Kevättalvella 1982 isä Jerzy aloitti kerran kuukaudessa vietetyt "messut isänmaalle", joista parin vuoden aikana tuli tunnettuja kautta Puolan. Messuun osallistuva tuhatlukuinen yleisö täytti kirkon edessä olevan aukion. Karismaattisen papin saarnat ylläpitivät yhteiskunnan uskoa ja toivoa vaikeina aikoina.

Kommunistihallinto yritti vaientaa kiusalliseksi koetun papin monin tavoin. Popiełuszko
joutui toistuvasti pidätetyksi ja häntä vastaan tekaistiin jopa syytteet aseiden ja räjähteiden hallussapidosta. Kirkko pysyi kuitenkin lujana hänen takanaan, sillä puolalaissyntyinen paavi Johannes Paavali II oli henkilökohtaisesti määrännyt uuden primaksen Józef Glembin puolustamaan häntä. Tilanteen käydessä uhkaavaksi fyysisten hyökkäysten jälkeen kirkon johdossa oli päätetty, että isä Jerzy lähetetään joksikin aikaa Roomaan opiskelemaan ja tämä itse hyväksyi ajatuksen. Mutta sisäministeriön turvallisuuspalvelussa oli päätetty toisin. Poliisiorganisaation uskontoasioista vastaavan osaston apulaispäällikkö eversti Adam Pietruszko ja Popeluszkon tapausta käsittelevän sektion päällikkö kapteeni Grzegorz Piotrowski sopivat, että jälkimmäinen kokoaa ryhmän joka surmaa Popiełuszkon. Piotrowski otti kuolemanpartioon mukaan saman organisaation luutnantit Leszek Pekalan ja Waldemar Chmielewskin. Ensimmäinen murhayritys, joka oli naamioitu liikenneonnettomuudeksi, kolmikolta epäonnistui. Lokakuun 19. päivän iltana miehet sieppasivat isä Jerzyn ja hänen autonkuljettajana Waldemar Chrotowskin heidän ajaessaan Bydgoszczissa vietetyn messun jälkeen takaisin Varsovaan. Chrotowskin onnistui paeta kaappaajilta pahoin loukkaantuneena, mutta Popiełuszkon miehet kiduttivat hengiltä ja heittivät Veikseliin.

Kirkko reagoi isä Jerzyn sieppaukseen vaatimalla viranomaisia etsimään hänet. Koko Puola rukoili papin löytymisen puolesta. Hänen ruumiinsa löydettiin 30. lokakuuta. Marttyyripapin
hautajaisiin 3. marraskuuta osallistui 400 000 puolalaista ja kasvavan sisäisen ja ulkoisen painostuksen edessä Puolan viranomaisten oli pakko selvittää juttu. Eversti Pietruszko ja hänen kolme alaistaan tuomittiin 1985 pitkiin vankeusrangaistuksiin, jotka korkein oikeus myöhemmin lievensi. Murhaajat eivät istuneet tuomioistaan montaakaan vuotta. Oikeudessa kävi selväksi, että miehet uskoivat toimineensa ylempien viranomaisten suostumuksella. Jatkuva epäily onkin vallinnut siitä että ainakin sisäministerinä toiminut kenraali Czesław Kiszczak olisi hyväksynyt murhasuunnitelman. Solidarność- liikeen ja kommunistihallinnon pyöreän pöydän neuvotteluissa 1989 sovittiin Puolan asteittaisesta siirtymisestä demokratiaan. Sopimuksen sivutuotteena vanhojen vallanpitäjien rikokset painettiin villaisella.

Jerzy Popiełuszkon hauta P.Stanislas Kostkan kirkon pihapiirissä on Varsovan merkittävä pyhiinvaelluskohde, jolla on vieraillut arviolta 14 miljoonaa kävijää. Hauta symbolisoi omalla tavallaan sitä, miten likeisesti puolalaisten kamppailu vapauden puolesta on kietoutunut katoliseen uskoon.

xxx

Keväällä 1986 osallistuin Vapaus ja rauha-liikkeen, " Solidaarisuuden lasten", järjestämään kiellettyyn kansainväliseen seminaariin Varsovassa. Tapahtuman päättyi messuun Popiełuszkon haudalla. Se teki minuun suuren ja pysyvän vaikutuksen.

No comments: